ПОРАДИ ПСИХОЛОГА

Як похвалити дитину

Похвала дитини має велике значення у формуванні її самооцінки, особистісного благополуччя, рівня домагань, цілепокладання тощо.

Ми зібрали декілька рекомендацій як хвалити дитину правильно:

✅ Будьте помірними у похвалі дитини, адже похвала має бути цінною й приємною для неї. Надмірна похвала може сприяти формуванню завищеної самооцінки.

✅ Хваліть за щось конкретне, а не «загалом». "Мені подобається, як акуратно ти поклала шкарпетки в шафу", а не "Хороша дівчинка!".

✅ Хваліть зусилля, а не те, як вийшло. Діти, яких хвалять за конкретні зусилля зробити щось, швидше за все, повторять його. «Дякую, що ти так постарався зіскребти фарбу зі столу».

✅ Уникайте використовувати у похвалах слова у чудовому ступені, як, наприклад: «кращий», «найрозумніший», «найсимпатичніший». Дитина, якій постійно кажуть, що вона найкраща, часто вважає, що від неї постійно чекають, що вона такою - найкращою - і буде... а це, погодьтеся, непосильна ноша!

✅ Хваліть словами, які ваша дитина розуміє: «кумедний», «музичний», «помічник», «добрий», «правдивий». Наприклад: "Мені подобається, що ти чесний і зізнався, як було розбите вікно".

Таким чином, батько вчить дитину тому, що таке добре і що таке погано, не сварючись на неї і не критикуючи її.

А ось говорити дитині «Я тебе люблю» варто частіше, обіймаючи її. І ця фраза не має ототожнюватись у дитини із похвалою, адже вона знає, що її люблять просто за те, що вона є.

Кiлькiсть переглядiв: 629

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.